Telefon: 05 99 47 522 GSM: 070 395 300 info@vrtecbambi.si
Select Page

Prvič v vrtec

Vaš otrok bo prvič prestopil vrtčevski prag. Ne glede na to, ali je to za vas drugi, tretji otrok, je to zanj prvič in za vas skupaj z njim tudi. Ob tem pa se pojavlja veliko vprašanj, dvomov in različnih občutkov. Vse to je vredu, normalno. Otroci so naš zaklad in prav je, da smo skrbni in previdni, ko ga prvič puščamo v novem okolju.

Pred vstopom v vrtec

Še pred vstopom v vrtec je pomembno, da starši izberete vrtec oziroma obliko varstva, ki vam ustreza. Pomembno je, da izberete okolje kjer boste lahko vzpostavili zaupanje, saj je to temelj dobrega sodelovanja in počutja vašega otroka. Ko se odločite, o svoji odločitvi ne dvomite. Ni pomemben vzrok vpisa otroka v vrtec, ampak vaša odločitev. Vrtčevsko okolje je za otroke spodbudno, nudi jim široko paleto dejavnosti, ki spodbujajo vsa področja njihovega razvoja. Socialnega okolja kot ga predstavlja vrtec ne moremo nadomestiti v domačem okolju, ne glede na trud in angažiranost. Zato je pomembno, da se otroci vključijo v vrtec in v enem najbolj pomembnih obdobij življenja, predšolskem obdobju, pridobivajo raznolike izkušnje in optimalno napredujejo na vseh področjih.

Preden bo otrok prestopil vrtčevski prag, boste spoznali njegove vzgojitelje. Vzemite si čas, sodelujte na sestankih in postavljajte vprašanja. Bolj kot boste odprto kominicirali, več odgovorov si boste pridobili in tako boste lažje vpostavili prepotrebno zaupanje do strokovnih delavcev vrtca kot tudi do same institucije vrtca. Tudi vzgojitelji bodo želeli čim več informacij o otroku, o vaših izkušnjah in praksah, ki jih je otrok vajen. Prejeli boste obrazec z vprašanji kaj ima vaš otrok rad, s čim se rad igra, kaj ga potolaži in podobno. Na sestanku za novince boste prejeli vse informacije o uvajanju, rutini v vrtcu in delovanju vrtca na splošno. Ob koncu meseca avgusta pa boste vabljeni že na prvi roditeljski sestanek kjer boste seznanjeni z letnim delovnim načrtom vrtca in skupine. Skupaj z vzgojitelji boste sprejeli posamezne odločitve o delovanju skupine v prihajajočem šolskem letu.

Uvajanje

Nato pa bo nastopil naslednji korak prvega vstopa v vrtec, to je uvajanje. Le to bo potekalo postopoma, skupaj z vami. Izjemno pomembno je, da otrok novo okolje spozna skupaj z vami, da začuti vašo sproščenost in navdušenost nad novim okoljem, le tako se bo sprostil tudi sam. Vsi predhodni sestanki in obiski vrtca ter spoznavanje ljudi v vrtcu, bodo najprej vam omogočili, da zgradite zaupanje, se sprostite, ob uvajanju pa je pomembno, da to prenesete na svojega otroka. Za dvome v tem trenutku ni več prostora. Upoštevajte navodila vzgojiteljev, saj so le ta sad večletnih izkušenj uvajanja otrok v vrtec in so v pomoč tako vašemu kot vsem ostalim otrokom. Prvi dan boste z otrokom v vrtcu zgolj eno uro. Skupaj bosta prisotna v igralnici in bosta opazovala prostor, vzgojitelje in druge otroke. Otroka nikoli ne silimo k igri, niti ga ne poskušamo ločiti od staršev. Otrok naj v času uvajanju počne tisto kar želi. Lahko le sedi v naročju starša in opazuje, lahko pa se prosto giba po igralnici in raziskuje. Vsak otrok se na novo okolje odzove drugače, zato niso pomembne izkušnje drugih, niti vaše z drugim otrokom. Vsak otrok je individuum, vsak ima svoj ritem in potrebno mu je slediti.

Skozi prvi uvajalni teden bomo postopoma podaljševali čas bivanja otroka v vrtcu in krajšali vašo prisotnost v igralnici. Kako hitro bo otrok sprejel vrtec je odvisno od njega, nekoliko pa tudi od vas, staršev. Vaše strahove in dvome otrok čuti in jih ponotranji, prav tako čuti tudi vašo sproščenost in zadovoljstvo. Pomembno je kaj mu boste v tem času ponudili, zato je čas, da se soočite sami s sabo in se na to obdobje tudi sami dobro pripravite.

Otrok joče, kaj pa sedaj?

Nič hudega. Nič ni narobe, če otrok joče. To je njegov način izražanja, protesta. Otrok si želi biti z vami v okolju, ki ga pozna, med ljudmi, ki so mu blizu. Ja, žalosten je, ne želi biti v vrtcu, raje bi bil z vami. In prav je tako. Prvo leto svojega življenja je preživel z vami, lepo mu je, sprememb ni vajen. Vendar bo skozi uvajanje in prvi mesec bivanja v vrtcu otrok spletel posebne vezi s svojimi vzgojitelji. Ko se bo počutil varnega, sprejetega in ljubljenega, se bo sprostil in sprejel novo okolje. Do tja pa vodi proces vztrajnosti, včasih tudi težkih trenutkov, ki jih doživljate predvsem starši.

Zaupajte nam, vzgojitelji vam bodo predali točne informacije, brez olepševanj. Pomembno je, da veste kako se je otrok počutil v vrtcu. Zavedajte pa se, da se bo tudi vaš otrok uvedel v vrtec, postopoma, v svojem ritmu.

Ko boste že zelo veseli in sproščeni in bo vaš otrok uveden v vrtec, le občasno bo zjutraj še jokal, da vam pove, da bi bil raje z vami kot v vrtcu, pa se pojavi nov problem. Ko pridete po otroka le ta noče domov. Prva misel staršev ob tem dogodku je, da vam je otrok zameril, da ste ga pustili v vrtcu, da vas ne mara več. Pa temu ni tako. Otroku je v vrtcu lepo in tam kjer mu je lepo si želi ostati dlje. Njegova ljubezen do vas je brezmejna in je tudi vstop v vrtec ne bo omajal.

Nekaj nasvetov za lažji vstop v vrtec

  • Vsaj mesec dni pred in po prvem vstopom otroka v vrtec ne uvajajte večjih sprememb (umik dudice, flaške, privajanje na kahlico, sprememba dnevne rutine ipd.).
  • Otrok naj ima »ninico« (mehko igračko, dekico, pleničko), ki jo bo prinašal s seboj v vrtec in mu bo predstavljala vez z domom.
  • O vrtcu se z otrokom pogovarjajte pozitivno. Namesto vprašanja »A je bilo hudo danes v vrtcu?« ga raje vprašajte s pozitivnim tonom »Danes si se pa imel lepo v vrtcu, kajne?«
  • Vzgojitelj vam bo lahko med vrati podal le kratke informacije o bivanju vašega otroka tisti dan v vrtcu. Razumeti morate, da je vzgojitelj odgovoren za varnost vseh otrok v skupini, zato ne more posvečati preveč časa vam. Za daljše pogovore se dogovorite za govorilno uro.
  • Ko bo otrok uveden, naj jutranja rutina predaje otroka v vrtcu poteka čim hitreje in po čim bolj ustaljenem redu. Od otroka se poslovite že v garderobi, nato pa ga le predajte vzgojiteljem in zaprite vrata.
  • Bodite odločni. Otroci bodo preizkušali vaše meje in hitro zaznali nesigurnost. Z odločnostjo jim boste postavili meje in s tem zagotovili varnost, ki jo potrebujejo. Na ta način se bodo otroci hitreje sprostili.
  • Ob prihodu po otroka počakajte pred vrati igralnice. Vsi otroci si želijo videti svojih staršev, zato spoštujte tudi druge otroke, ki jim vaša prisotnost predstavlja stres.

V Vrtcu Bambi si želimo odkritih in spoštljivih odnosov. Izjemno pomembna nam je odprta komunikacija. Vabimo vas, da vsak dvom izpostavite, z odgovorom bo večji del težave najbrž rešen. Opozorite nas na slabosti in pohvalite nas ko si to zaslužimo. Enako bomo počeli tudi mi.

Veselimo se vas in vašega otroka v Bambijevi vrtčevski družini.

Taja Steblovnik, direktorica